Belegging Hypotheek

Een Belegging Hypotheek kan niet meer afgesloten worden indien u deze hypotheekvorm niet hebt gehad. Echter, indien u al een bestaande Belegging Hypotheek heeft kan deze wel meegenomen worden in de nieuwe hypotheekconstructie.

De beleggingshypotheek. Deze vorm is niet voor iedereen weggelegd, aangezien het toch een risicovollere vorm betreft. Uw kapitaal bouwt u op aan de hand van een Beleggingsrekening.

Hieronder noemen wij kort de kenmerken die horen bij een Belegging Hypotheek:

  • Er is geen verplichte aflossing, waardoor u maximaal profiteert van de fiscale mogelijkheden
  • Het vermogen voor de aflossing wordt niet binnen een verzekering opgebouwd, hierdoor blijft de kapitaalvrijstelling in Box I in tact
  • U belegt door middel van een éénmalige of periodieke inleg in effecten
  • Meestal is een losse overlijdensrisicoverzekering verplicht
  • Het in de beleggingsrekening opgebouwde vermogen wordt belast in Box III
  • U kunt het rendement beïnvloeden door een actieve rol te spelen bij de aan- en verkoop van effecten

Geen verzekering

U betaalt geen premie aan een verzekeringsmaatschappij. Wat u betaalt is rente voor de hypotheek en een eventueel bedrag aan inleg welke word belegd. Overigens kan dit ook als eenmalige storting zijn. Soms is het wel zo dat de keuze uit een bepaald aanbod in fondsen door de hypotheekverstrekker wordt bepaald. Het feit dat u kapitaalvrijstelling in Box I in tact blijft kan een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een beleggingshypotheek.

Box III

Het vermogen dat je met een beleggingshypotheek opbouwt valt onder de vermogensrendementsheffing in box III. U betaalt dan 1,2% belasting over het gemiddeld uitstaand vermogen in een jaar. De fiscus gaat namelijk uit van een gemiddeld rendement van 4%, dat belast wordt met een tarief van 30%. De vrijstelling in Box III voor 2012 is 21.139,- euro per persoon.

Beleggingsrisico

Dit is wel een punt bij deze vorm van hypotheek. De beleggingshypotheek geeft u veel vrijheid, maar er kleven risico's aan. Het is mogelijk dat u onvoldoende kapitaal opbouwt, en hierdoor een restschuld overhoudt. Hoe hoger het rendement wat word aangehouden, hoe hoger het risico ook is. Voor u is het belangrijk een bepaalde strategie te kiezen aan de hand van een beleggingsprofiel.

Tussentijds opnemen

Een beleggingshypotheek biedt je ook veel vrijheid ten aanzien van de inleg. U kunt die naar wens verhogen of verlagen. U mag aandelen kopen en verkopen, zodat je optimaal kunt profiteren van eventuele koersontwikkelingen. Vaak mag u ook tussentijds bedragen opnemen voor andere doeleinden, mits de behaalde resultaten dit toestaan.

Overlijdensrisico

Meestal behoort de overlijdensrisicoverzekering wel tot een verplichting

Erkend Hypotheekadviseur logo

Krediet & advies

Hartelijk dank voor uw aanvraag. U zult binnen enkele minuten een bevestigingsmail van ons ontvangen opdat u zeker weet dat wij uw aanvraag in goede orde hebben ontvangen. Wij vragen u deze mail aandachtig door te lezen

Bevestigingsmail wordt verzonden naar:

Indien u binnen een paar minuten nog geen email heeft ontvangen, controleert u dan uw spambox...

U kunt dit scherm nu afsluiten..

Krediet & advies

Hartelijk dank voor uw aanvraag. We zullen zsm contact met u opnemen.

U kunt dit scherm nu afsluiten..