Aflossingsvrije Hypotheek

U kunt geen NIEUWE aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten.

U kunt wel deze hypotheekvorm meenemen bij het oversluiten van uw hypotheek indien u reeds een aflossingsvrije hypotheek heeft. Bij de aflossingsvrije hypotheek, spreken over de meeste simpele vorm van hypotheek. Het woord 'aflossingsvrij' geeft eigenlijk al aan wat u doet. U betaalt alleen rente, en u lost niets af.

Aan het einde van de looptijd hebt u geen vermogen opgebouwd, en is uw schuld nog even hoog als toen u begon met de hypotheek.

Hieronder noemen wij kort de kenmerken die horen bij een aflossingsvrije hypotheek:

  • U betaalt geen aflossing, alleen hypotheekrente
  • U profiteert maximaal van de fiscale mogelijkheden
  • Het leenbedrag kan meestal niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de executiewaarde van uw huis, tenzij u een combinatie maakt met een andere hypotheekvorm
  • Soms is een overlijdensrisicoverzekering verplicht
  • Wilt u toch aflossen, dan kunt u meestal maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar aflossen

Geen aflossing

Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat de hypotheek niet is afgedekt door aflossing of een aflossingsverzekering. In sommige gevallen hoeft dat ook niet, bijvoorbeeld als de waarde van het huis toereikend is. Een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek kan ook interessant zijn, als u van plan bent om op latere leeftijd uw huis te verkopen.

Maximaal dertig jaar renteaftrek

Bij een aflossingsvrije hypotheek profiteert u dertig jaar lang van een maximaal fiscaal voordeel. Na dertig jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek. Dan stijgen uw netto maandlasten dus behoorlijk.

Executiewaarde

U kunt een aflossingsvrije hypotheek meestal afsluiten tot een bepaald percentage van de executiewaarde van uw huis. Volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen mag u maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij financieren.

Overlijdensrisicoverzekering

Soms bent u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Andere hypotheekvormen worden vaak gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek om de maandlasten te drukken.

Erkend Hypotheekadviseur logo

Krediet & advies

Hartelijk dank voor uw aanvraag. U zult binnen enkele minuten een bevestigingsmail van ons ontvangen opdat u zeker weet dat wij uw aanvraag in goede orde hebben ontvangen. Wij vragen u deze mail aandachtig door te lezen

Bevestigingsmail wordt verzonden naar:

Indien u binnen een paar minuten nog geen email heeft ontvangen, controleert u dan uw spambox...

U kunt dit scherm nu afsluiten..

Krediet & advies

Hartelijk dank voor uw aanvraag. We zullen zsm contact met u opnemen.

U kunt dit scherm nu afsluiten..